Kaas
Stompetoren kaas dankt zijn naam aan het gelijknamige dorpje Stompetoren. In dit dorp stond vroegen namelijk de kaasmakerij. De Stompetoren koeien staan zo veel mogelijk buiten. Als het weer het toestaat, gaan de dames naar buiten. De koeien grazen, lopen en rusten in de wei. Dat zorgt voor blije en gezonde koeien, goede kwaliteit melk en romige kaas. In de kaasmakerij combineren de kaasmakers het traditionele ambacht met innovatieve technieken. Zo wordt de wrongel nog met de hand geroerd en zorgen duurzame technieken voor een energiezuinige productie. Daarom wordt de kaasmakerij ook wel de “groenste” kaasmakerij ter wereld genoemd.
Als de kaas gemaakt is, begint het rijpingsproces. Een natuurlijk proces waarvoor je veel geduld moet hebben. Oude kaas heeft namelijk 12 maanden nodig om te rijpen. Voor brokkelkaas heb je nog meer geduld nodig, namelijk 24-36 maanden. Het rijpingsproces wordt nauwkeurig gevolgd door de kaasmeester. Hij keurt de kaas en zorgt voor het optimale rijpingsklimaat. De speciale temperatuur en luchtvochtigheid zorgen ervoor dat Stompetoren kazen een unieke en karakteristieke smaak ontwikkelen. Smeuïg en vol van smaak.
Stompetoren jong
Stompetoren jong is circa vier weken oud. Door de natuurlijke rijping is deze kaas erg zacht en soepel. De jonge kaas wordt meerdere keren per week op de planken gekeerd. Hierdoor behoudt de kaas zijn mooie ronde vorm. De kaas geeft een heerlijke geur af bij het aansnijden en smelt haast op de tong.
Stompetoren jong belegen
De Stompetoren jong belegen kaas is ongeveer twee maanden oud. Tijdens de rijpingsperiode worden de kazen regelmatig gekeerd en schoongemaakt. Door de relatieve hoge luchtvochtigheid in het pakhuis blijft de kaas heerlijk zacht en smeuïg van smaak en structuur. Niet voor niets is deze kaas al eens genomineerd in de prijzen gevallen bij Nationale Kaaskeuringen.
Stompetoren belegen
Stompetoren Belegen is misschien wel de bekendste variant van de Stompetoren soorten. Deze kaas heeft namelijk al eens de titel ‘Lekkerste kaas van Nederland’ gewonnen en heeft hiermee in verschillende landelijke kranten gestaan! De kaas rijpt drie tot vier maanden en is echt een allemansvriend. Stompetoren belegen staat symbool voor sublieme smeuïgheid en een prachtige volle smaak. Heerlijk romige kaas met een volle smaak. Geschikt voor op de boterham, maar ook lekker als blokje of in gerechten.
Stompetoren extra belegen
Houdt u van een kaas met iets meer karakter? Dan is Stompetoren extra belegen uw kaas. Deze kaas krijgt 7 maanden de tijd om op natuurlijke wijze te rijpen. De kaas heeft een smeuïg pikante smaak en met een beetje geluk treft u al wat zoutpuntjes aan.
Stompetoren oud
Ondanks zijn leeftijd is deze kaas goed snijdbaar. De Stompetoren oude kaas heeft 12 maanden op natuurlijk wijze gerijpt. Tijdens het rijpingsproces beoordeelt een keurmeester regelmatig de kwaliteit. Daarnaast wordt de kaas elke week schoongemaakt en gedraaid. De Stompetoren oude kaas heeft een volle pikante smaak én is goed snijdbaar met de kaasschaaf. Heerlijk op de boterham, maar ook uitermate geschikt voor bij de borrel.
Stompetoren Grand Cru
De Stompetoren Grand Cru wordt door kenners ook wel omschreven als het “topstuk van Stompetoren”. Deze kazen hebben 18 maanden de tijd gekregen om op natuurlijke wijze te rijpen. Dankzij het speciale rijpingsklimaat, blijven de kazen mooi smedig en snijdbaar met een dun korstje. De Grand Cru is een kaas waar de kaasmeesters met recht trots op zijn. De kaas is onweerstaanbaar voor liefhebbers van oude kaas. Ook lekker bij een glaasje port.
Stompetoren Brokkel
Met zijn 3 jaar is Stompetoren brokkelkaas de oudste uit het assortiment. Een authentieke brokkelkaas met een geheel eigen karakter. Natuurgerijpt en met zorg behandeld in ons eigen pakhuis. Stompetoren brokkelkaas behoort tot de lang gerijpte klassiekers van Stompetoren. Dit moet u proeven!
Stompetoren 35+ jong belegen
Voor mensen die minder vet willen of moeten eten is er gelukkig een alternatief: Stompetoren 35+. Ondanks het lagere vetgehalte is de kaas absoluut niet droog te noemen. Integendeel, de kaas verbaast veel mensen juist qua smaak en smeuïgheid. De Stompetoren 35+ jong belegen heeft circa twee maanden gerijpt. Het zuivel is nog mooi zacht en soepel en de kaas heeft een heerlijke romige smaak.
Stompetoren 35+ belegen
De Stompetoren 35+ belegen kaas heeft ook 3-4 maanden op natuurlijke wijze gerijpt. Deze kaas is een alternatief voor degenen die minder vet willen of moeten consumeren. De Stompetoren 35+ belegen is een heerlijke smaakvolle kaas, die niet droog is zoals veel andere kazen met minder vet.
Stompetoren 35+ extra belegen
Deze smeuïg pikante kaas heeft circa 7 maanden gerijpt, en is uniek in zijn soort. Dankzij het unieke rijpingsklimaat blijft de kaas mooi smeuïg en goed schaafbaar. Niet voor niets is deze kaas de meest verkochte kaas in de 35+ serie.
Stompetoren 35+ oud
In de Stompetoren 35+ serie is ook een oude variant beschikbaar. Deze kaas zijn circa een jaar oud en heeft inmiddels al vele fans weten te maken. Vaak wordt ‘light oud’ geassocieerd met ‘hard en droog’, echter deze Stompetoren 35+ oud bewijst het tegendeel. De kaas heeft een zoet pikante smaak en heeft grote kristallen. Een mooie en volwaardige aanvulling op de Stompetoren serie.
Stompetoren minder zout
Speciaal voor de mensen die op hun zoutconsumptie moeten of willen letten is er een kaas ontwikkeld met minder zout: de Stompetoren Minder Zout. Hoewel de Stompetoren kazen altijd al relatief weinig zout bevatten, bevat deze kaas nog minder zout.De kazen rijpen circa twee maanden totdat ze de juiste smaak hebben. De kaas zijn mooi romig van smaak en soepel van structuur.
Boerenkaas – Olieman
In Bodegraven, midden in het Groene Hart, ligt de boerderij van Boer Olieman. Al generaties lang maakt de familie hier ambachtelijke kaas. De koeien grazen in de uitgestrekte weilanden rondom de boerderij. Boer Olieman maakt rauwmelkse kaas. Dit betekent dat de kaas niet verwarmd wordt tijdens het kaasmaken. Hierdoor krijgt de kaas een mooie volle smaak en proef je soms een vleugje van de kruidige weilanden van het Groene Hart.
Slob Kruidenkaas
In de polder van Giessenburg grazen de koeien van Boer Slob. Tweemaal daags worden de koeien gemolken. Van deze dagverse melk maakt familie Slob al decennia lang kaas. Proeven, proberen en perfectioneren. Net zo lang puzzelen totdat de smaken perfect in balans zijn. Zijn specialiteit? Romige kruidenkazen. Niet voor niets wordt hij de “kruidenkoning” genoemd. Romige seizoensmelange, boterzachte specialiteiten en verrassende kruidencombinaties. Echte kaaskenners weten: de lekkerste kruidenkaas is een Slob-kaas. Ook in het buitenlands zijn de kazen van Boer Slob bekend. Verschillende Slob-kazen hebben zelfs goud gewonnen tijdens de prestigieuze World Cheese Awards.
Zware Jongen – naturel
De Zware Jongen staat zijn mannetje. Hij is een echte patjakker. Noem hem een schelm, een boef of bandiet. Ondanks zijn imposante formaat en leeftijd is hij een allemansvriend. Vol romig, een beetje pittig en boordevol kristallen. Is de vriendschap eenmaal beklonken, dan heb je een vriend voor het leven.
Zware Jongen – kruiden
Groene Gerrit is een bekend lid van een beruchte kaasfamilie uit de Betuwe. Hij prikkelt de zintuigen en strooit kwistig met kruiden zoals paprika, bieslook en ui. Ondanks zijn imposante uiterlijk heeft hij een klein hartje. Zoek je wat lekkers voor de boterham? Groene Gerrit staat altijd voor je klaar.
Zware Jongen – Italiaanse kruiden
Don Corleone is een Zware Jongen met Italiaanse roots. En herkomst verloochen je niet. Tomaat, tijm en truffel kenmerken zijn karakter. Groot van formaat maar subtiel van smaak. Voor de borrel of boterham? Voor zijn vrienden staat Don Corleone altijd paraat.